marți, 31 august 2010

Ursitoarele

Ursitoarele îi oferă unui copil mai multe obiecte cu valoare simbolică presupunându-se că bebeluşul va alege ce vrea să fie.
Să presupunem totuşi că omul se naşte având memoria întreagă, adică amintindu-şi ceea ce va trăi. Astfel că va alege simbolurile puternice din viaţa sa, o carte dacă va fi un cititor pasionat, un aparat de fotografiat dacă va face poze, un pix dacă va scrie etc. Sentimentul de deja vu ar putea avea ceva legătură cu asta.
Copil fiind eram fascinat de aparatele foto, frustrat că nu pot să desenez şi să fac poezii şi altele, pe care acum le am. Poate că ştiam deja ce îmi place şi nu mai aveam răbdare să obţin.
Desigur că este mai plauzibilă explicaţia conform căreia am încercat să obţin în mod inconştient ceea ce nu am avut, dar şi în cazul acesta este bine, pt. că îmi permit să afirm că mi-am împlinit visele copilăriei... ca adult, sunt un copil împlinit! Dar totuşi, parcă îmi place mai mult prima variantă.
Nu am timp să elaborez textul, azi sunt mai bolovănos.
Am scris asta după ce unele aspecte mi-au fost puse în altă lumină de filmul: Mr. Nobody şi încă o carte pe care am citit-o.

14 comentarii:

 1. amintindu-si ceea ce va trai?amintiri din viitor?

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, timpul este o dimensiune, să luăm un fapt, timpul este compus din trecut şi din viitor. Trecutul a fost măsurat cu aparate de măsură(ceasuri) este fix şi nu mai poate fi schimbat, iar viitorul avem impresia că îl putem schimba doar pt. simplul fapt că nu l-am experimentat încă. Dacă trecutul este stâncă de neclintit poate că şi viitorul este aşa, iar oamenii sunt nişte creaturi capabile să-l parcurgă liniar şi într-un singur sens prin intermediul prezentului. Astfel că dacă viitorul sa întâmplat deja, fiind stâncă de neclintit poate că unii oameni şi-l amintesc. Dar este doar o idee.

  RăspundețiȘtergere
 3. Deci suntem intr-o perpetua bucla,daca viitorul s-a intamplat deja.Suna foarte UFO,la ora asta,pt mine...

  RăspundețiȘtergere
 4. Incearca sa mai citesti o data la o ora normala. :P

  RăspundețiȘtergere
 5. Servus Alin!
  E voie?
  Daca si timpul este -ca tot ce este in univers-curb,circular,spiral atunci probabilitatea ca noi,fiecare intr-o forma sa alta sa fi fost deja printr-un anumit punct sau in apropierea lui.De aceea poate sa apara acel "deja vu " de care spuneai.Problema este ca nu putem,nu sintem in stare sau nu sintem..."setati" genetic sau prin alta forma sa ne amintim,sa constientizam perioadele de timp pe care le traversam si-atunci re traim anumite momente,anumite situatii.Daca e asa cum zic yoghinii venim la reincarnare constienti de ce urmeaza sa se intimple.Din pacate si in acest caz,uitam in momentul in care ne-am reincarnat .Exceptie face,se pare,doar DalaiLama.
  Alexandru,

  RăspundețiȘtergere
 6. Alexandru, nu ştiu ce să zic, nu am studiat yoga, eu doar am rumegat puţin informaţiile din ultima carte.

  RăspundețiȘtergere
 7. Rodica, îmi cer scuze! A fost un accident, nu am mai intrat până acum în secţiunea comentarii până acum şi am zis să apăs nişte butoane pe acolo să văd ce se întâmplă...şi l-am declarat spam... Scuze!

  RăspundețiȘtergere
 8. Nici eu nu am studiat Yoga.Ca si tine,am citit.Daca gasesti Taofizica a lui Fridjoff Kapra ai sanse sa obtii mai multe informatii despre timp,salt cuantic,fizica cuantica ,filozofia taoista si legaturile dintre ele.
  Alexandru,

  RăspundețiȘtergere
 9. Mulţumesc pentru recomandare, Alexandru.

  RăspundețiȘtergere
 10. Am găsit acum în versurile lui Rilke ideea din post:
  Trec toţi anii... dar e ca-n tren, când pier:
  noi trecem, anii stau pe loc precum
  peisajele întrezărite-n drum,
  prin geamul însorit sau alb de ger.

  RăspundețiȘtergere
 11. Nu am găsit cum, nici măcar nu mi-a cerut confirmare când am click-uit pe spam, pur şi simplu a dispărut! O să mai caut când ajung acasă, că de pe tel...

  RăspundețiȘtergere
 12. Nu mai conteaza...n-am spus cine stie ce savanterii!!!

  RăspundețiȘtergere